Financiële fraude en cyberaanvallen zijn geen one-age-fits-all scenario. Door de voorkeursbank- en bestedingsgewoonten van verschillende generaties te identificeren, kunnen oplichters aanpassen hoe ze hun doelen bereiken. We kijken naar de mogelijkheden van gemeenschapsbanken om dit soort misdaad te bestrijden.
Door Katie Kuehner-Hebert
Fraudeurs zullen manieren vinden om zoveel mogelijk mensen op zoveel verschillende manieren aan te vallen, maar vaak zijn hun methoden verschillend, afhankelijk van iemands leeftijd.
Banken in de gemeenschap kunnen manieren vinden om leeftijdsgerelateerde fraude te verminderen door middel van technologie, maar ook door hun klanten voor te lichten over hun specifieke risico’s.
Elke generatie communiceert, begrijpt en gebruikt technologie anders, en fraudeurs triggeren klanten op basis van dit begrip, zegt Glenn Fratangelo, directeur productmarketing en strategie bij NICE Actimize, gevestigd in Hoboken, NJ.
“Gen Z, de jongere generatie, is overgestapt naar het personeelsbestand en wordt voornamelijk getarget via berichten op sociale media en chatbots”, zegt Fratangelo. “Oplichters richten zich doorgaans op millennials via sms-berichten die beloningen beloven, het volgen van zendingen en andere geautomatiseerde berichten die hen kwetsbaar maken voor phishing-aanvallen.”
“Hoewel sommige groepen mensen kwetsbaarder zijn voor bepaalde soorten financiële fraude … hebben veel van deze regelingen geen specifieke leeftijdsgroepen in gedachten. Het enige wat de crimineel wil, is dat het plan slaagt.”
—Rehman Khan, Reizigers
Boomers targeten
Fraudeurs richten zich meestal op babyboomers via robocalls over gezondheidszorg, belastingen of sociale zekerheid, maar ze zijn niet immuun voor sociale oplichting. Brandon Koeser, senior analist financiële dienstverlening bij RSM US LLP met het hoofdkantoor in Chicago, geeft een voorbeeld van hoe oplichters mensen kunnen targeten op basis van hun leeftijd.
“Bijvoorbeeld, iemand die generatie Z in leeftijd is en berichten op Facebook plaatst over een recente breuk, zal minder snel het slachtoffer worden van een romantische zwendel dan een babyboomer die een partner van 40 jaar of meer verliest die getroost wordt door geliefde op hetzelfde platform”, zegt Koeser.
De technische gewoonten van een persoon kunnen een betere indicatie zijn om slachtoffer te worden van financiële fraude dan hun leeftijd, zegt Rehman Khan, assistent-vice-president van cyberrisicobeheer in het kantoor van Travellers’ Naperville, Illinois. Iemand met een groot online profiel en aanwezigheid – e-mails, apps en accountwachtwoorden – kan vatbaarder zijn voor een ransomware-aanval.
“Hoewel sommige groepen mensen kwetsbaarder zijn voor bepaalde soorten financiële fraude, zoals bejaarden die het slachtoffer worden van een vriend of familielid die om een grote overboeking vragen, hebben veel van deze regelingen geen specifieke leeftijdsgroepen in gedachten”, zegt Khan. zegt. “Het enige wat de crimineel wil, is dat het plan slaagt.”
Koeser merkt op dat, gewapend met leeftijd en andere persoonlijke informatie, slechte acteurs manieren zullen vinden om een actie of reactie uit te lokken die anders niet van een waakzaam persoon zou komen. “Hierdoor worden mensen het slachtoffer van adoptiezwendel, romantiekzwendel, liefdadigheidszwendel, oplichterszwendel of zelfs online winkelzwendel,” zegt hij.
Rapporten over verliezen door fraude: millennials vs. mensen 40+
Hoe leeftijdsgerelateerde fraude te minimaliseren
Banken kunnen stappen ondernemen om hun klanten voor te lichten en te beschermen tegen de gevaren van financiële fraude, en hen tegelijkertijd bewust te maken van de ernstige gevolgen, zegt Khan.
“Voor sommige potentiële risicoklanten kunnen banken individuen eraan herinneren om rekening te houden met bepaalde regelingen en advies te geven over hoe ze deze risico’s kunnen verminderen, zoals niet klikken op een e-maillink die er verdacht uitziet of is verzonden vanaf een onbekend adres”, zegt hij. zegt. “Banken kunnen ook extra waakzaam zijn bij het monitoren van accountactiviteit, op zoek naar transacties of verzoeken die vragen, vermoedens of alarm oproepen.”
Aanvallen die gericht zijn op generatie Zers en millennials zijn meestal wat complexer en spelen in op het idee van onmiddellijke bevrediging, zegt Khan. Een typische aanval maakt bijvoorbeeld gebruik van valse advertenties met producten en diensten die niet legitiem zijn, zoals ‘Wie heeft mijn profiel bekeken?’ Dit kan de gebruiker ertoe verleiden om onbewust accounttoegang te verlenen aan een aanvaller, die dan geld kan eisen.
Manieren om dit te bestrijden zijn onder meer het gebruik van sterke wachtwoorden, multifactor-authenticatie, het verifiëren van links en sites voordat accountgegevens worden uitgewisseld en het altijd verifiëren van de identiteit van de persoon of entiteit die deel uitmaakt van de financiële transactie, zegt hij.
Banken moeten op hun hoede zijn voor niet-familieleden die worden toegevoegd aan bank- of investeringsrekeningen en moeten vragen naar plotselinge veranderingen in het bestedingspatroon. “Dit omvat het telefonisch opvolgen van klanten met behulp van het nummer in ons bestand om financiële beslissingen te bespreken die vreemd lijken”, zegt Khan, “en het creëren van interne procedures om omstandigheden die de behoefte aan verder onderzoek en analyse kunnen verheffen tot de juiste besluitvormers.”
“Als je een groter aantal babyboomklanten hebt, is de kans groter dat oudere oplichting, zoals romantiek, loterij en sweepstakes, of spoofing oplichting, waarschijnlijker is dan online oplichting of oplichting met studieleningen. Uw klanten helpen te weten hoe ze het doelwit kunnen worden, is essentieel om te voorkomen dat een klant het slachtoffer wordt.”
—Brandon Koeser, RSM US LLP
Technologie aan het werk zetten
Banken wenden zich steeds meer tot vormen van machine learning die de kracht hebben om transactiegegevens en patronen van klanten te analyseren om die activiteiten te filteren die afwijkend zijn, zegt Koeser. Als een bank bijvoorbeeld een bepaalde demografische leeftijd heeft, kan de bank dit gebruiken als basis voor voor welke soorten oplichting hun klanten het meest vatbaar zijn.
“Als je een groter aantal babyboomers hebt, is de kans groter dat oudere oplichting, zoals romantiek-, loterij- en sweepstakes-zwendel of spoofing-zwendel, online of studieleningen”, zegt hij. “Uw klanten helpen te weten hoe ze het doelwit kunnen worden, is essentieel om te voorkomen dat een klant het slachtoffer wordt.”
Maar onderwijs gaat niet alleen over hoe slechte acteurs voortdurend hun schadelijke activiteiten leren en verfijnen, zegt Koeser. De voorlichting moet het belang omvatten van het beschermen van zowel de bankgegevens van de klant als het vermijden van het online delen van te veel persoonlijke informatie die tot financiële compromissen zou kunnen leiden.
“Hoewel het goed is om meer ruimte op de website van uw bank of in uw posts op sociale media te besteden aan het voorkomen van financiële fraude, is er altijd meer nodig”, zegt hij. “Het is van cruciaal belang om investeringen in technologie voortdurend in evenwicht te brengen met onderwijs.”
Een samenhangende strategie
“Er is geen wondermiddel voor de problemen rond generatieverschillen als het gaat om fraude, omdat fraudeurs hun methoden voortdurend aanpassen om de potentiële zwakheden van een financiële instelling en de kwetsbaarheden van een klant uit te buiten”, zegt Fratangelo. “Tegenwoordig investeren instellingen in fraudebestrijdingstechnologie die een holistisch beeld van klantrisico’s kan bieden.”
Zowel banken als hun klanten moeten de verantwoordelijkheid voor fraudepreventie delen. Daarom zijn voorlichting en kennis van klanten “essentiële stukjes van de fraudepreventiepuzzel”, zegt hij.
“Ik ben ook van mening dat banken transparant en communicatief moeten zijn over waarom klanten een zekere mate van wrijving ervaren met toegang of transacties, en voortdurend nieuwe technieken moeten introduceren om het klantbewustzijn te onderwijzen en te vergroten”, zegt Fratangelo. “Dit stelt de bank in staat om meer betekenisvolle relaties met hun klanten uit te bouwen en vertrouwde partners te worden tijdens stressvolle, onzekere omstandigheden waarin fraude plaatsvindt.”
Typische leeftijdsgerelateerde fraudetactieken
Babyboomers
• Robo-oproepen
• Romantiek oplichting
• E-mail phishing
• Sweepstakes-zwendel
Gen X
• E-mail phishing
• Tekstberichten
Millennials
• Tekstberichten
• Valse advertenties
Gen Z
• Sociale media
• Chatbots
Katie Kuehner-Hebert is een schrijver in Californië.