Philippelange.bePhilippelange.be

    Abonneren op updates

    Op www.philippelange.be vind je de laatste reviews over Finance, Counselor & About your banking, Financial planning.

    Wat is heet

    Gebruikmaken van software debiteurenbeheer of niet?

    February 22, 2023

    Hier vind je de beste creditcards

    February 12, 2023

    Wat behoort er tot het takenpakket van een calculator?

    January 24, 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Philippelange.be
    • Home
    • Adviseur
    • Bankieren
    • Financiële planning
    • Persoonlijke
    Facebook Twitter Instagram
    Philippelange.bePhilippelange.be
    Home»Adviseur»Hoe het rendement tot de vervaldatum van een nulcouponobligatie te berekenen?
    Adviseur

    Hoe het rendement tot de vervaldatum van een nulcouponobligatie te berekenen?

    StylishwebBy StylishwebJanuary 21, 2022Updated:October 12, 2022No Comments5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     

    Opbrengst tot vervaldatum (YTM) is een belangrijke maatstaf die op obligatiemarkten wordt gebruikt en die het totale rendement beschrijft dat van een obligatie wordt verwacht zodra deze al zijn toekomstige rentebetalingen heeft gedaan en de oorspronkelijke hoofdsom heeft terugbetaald. Nulcouponobligaties (z-obligaties) hebben echter geen terugkerende rentebetalingen, wat YTM-berekeningen onderscheidt van obligaties met een couponrente.

    Aangezien z-obligaties een veelvoorkomend type schulduitgifte zijn door bepaalde organisaties, waaronder enkele Amerikaanse staatsobligaties, is het rendement tot de vervaldatum een ​​belangrijke overweging. In plaats van coupons uit te betalen, worden z-obligaties doorgaans uitgegeven met een korting op de markt en vervallen ze vervolgens tot hun nominale waarde. Hier bekijken we hoe we de YTM kunnen schatten van een obligatie die geen reguliere rente uitkeert.

    Belangrijkste leerpunten

    • Opbrengst tot vervaldatum (YTM) vertelt beleggers in obligaties wat hun totale rendement zou zijn als ze de obligatie tot de vervaldatum zouden houden.
    • YTM houdt rekening met de reguliere couponbetalingen plus de teruggave van de hoofdsom.
    • Nulcouponobligaties betalen geen rente met regelmatige tussenpozen.
    • In plaats daarvan worden z-obligaties met korting uitgegeven en vervallen ze tot hun nominale waarde.
    • Als gevolg hiervan verschillen YTM-berekeningen voor nulcouponobligaties van traditionele obligaties.

    Hoe bereken ik het rendement tot de vervaldatum van een nulcouponobligatie?

     

    Nul-coupon obligatie formule

    De formule voor het berekenen van het rendement tot einde looptijd op een nulcouponobligatie

    Opbrengst tot volwassenheid

    Nominale waarde

    Huidi

    begin{aligned}&text{Rendement tot einde looptijd}&qquad=left(frac{text{Nominale waarde}}{text{Huidige obligatiekoers}}right)^{left( frac{1}{text{Years to Maturity}}right)-1}end{aligned}

    ​Opbrengst tot volwassenheid=(Huidige obligatieprijsNominale waarde​)(Jaren tot volwassenheid1​)1​

     

    YTM-voorbeeld met nulcouponobligatie

    Overweeg een nulcouponobligatie van $ 1.000 met een looptijd van twee jaar. De obligatie wordt momenteel gewaardeerd op $ 925, de prijs waartegen het vandaag zou kunnen worden gekocht. De formule zou er als

    begin{aligned}=left(frac{1000}{925}right)^{left(frac12right)}-1end{aligned}

    =(9251000​)(21​)1​

    Wanneer opgelost, produceert deze vergelijking een waarde van 0,03975, die zou worden afgerond en weergegeven als een opbrengst van 3,98%.

    Tijdswaarde van geld (TVM)-formules vereisen gewoonlijk rentecijfers voor elk tijdstip om toekomstige kasstromen tot hun huidige waarde te verdisconteren. Dit maakt YTM eigenlijk gemakkelijker te berekenen voor nulcouponobligaties. Er zijn geen couponbetalingen om te herbeleggen, waardoor het gelijk is aan het normale rendement op de obligatie.

     

    YTM in de loop van de tijd

    Het rendement tot einde looptijd kan van jaar tot jaar veranderen. Het hangt af van veranderingen in de totale prijzen op de obligatiemarkt. Stel bijvoorbeeld dat beleggers meer bereid zijn obligaties aan te houden vanwege economische onzekerheid. Dan zouden de obligatieprijzen waarschijnlijk stijgen, waardoor de noemer in de formule van rendement tot einde looptijd zou stijgen, waardoor het rendement zou dalen.

    Rendement tot einde looptijd is een essentieel beleggingsconcept dat wordt gebruikt om obligaties met verschillende coupons en looptijden te vergelijken. Zonder rekening te houden met rentebetalingen, laten nulcouponobligaties altijd rendementen zien die gelijk zijn aan hun normale rendement. Het rendement tot het einde van de looptijd voor nulcouponobligaties wordt ook wel de contante rente genoemd.

     

    Speciale overwegingen

    Obligaties met nulcoupon worden verhandeld op de belangrijkste beurzen. Ze worden vaak uitgegeven door bedrijven, staats- en lokale overheden en het Amerikaanse ministerie van Financiën. Nulcoupon-obligaties van bedrijven zijn doorgaans riskanter dan vergelijkbare couponbetalende obligaties. Als de emittent in gebreke blijft op een nulcouponobligatie, heeft de belegger zelfs geen couponbetalingen ontvangen, dus de potentiële verliezen zijn hoger.

    De IRS schrijft voor dat een obligatiehouder met een coupon zonder coupon inkomstenbelasting verschuldigd is die elk jaar is opgebouwd, ook al ontvangt de obligatiehouder het geld pas op de vervaldag. Dit wordt toegerekende rente genoemd.

    Obligaties met nulcoupon vervallen vaak in tien jaar of langer, dus het kunnen langetermijninvesteringen zijn. Het gebrek aan lopende inkomsten van nulcouponobligaties ontmoedigt sommige beleggers. Anderen vinden de effecten zeer geschikt om financiële langetermijndoelen te bereiken, zoals sparen voor de studiekosten van een kind. Met de kortingen kan de belegger een klein bedrag over meerdere jaren laten groeien tot een substantieel bedrag.

    Nulcouponobligaties sluiten de belegger in wezen in op een gegarandeerd herinvesteringspercentage. Deze regeling kan het meest voordelig zijn wanneer de rentetarieven hoog zijn en wanneer ze op fiscaal voordelige pensioenrekeningen worden geplaatst. Sommige beleggers vermijden ook het betalen van belastingen op toegerekende rente door gemeentelijke obligaties met nulcoupon te kopen. Ze zijn meestal vrijgesteld van belasting als de belegger in de staat woont waar de obligatie is uitgegeven.

    Zonder couponbetalingen op nulcouponobligaties, is hun waarde volledig gebaseerd op de huidige prijs in vergelijking met de nominale waarde. Als de rente daalt, zijn de prijzen dus gepositioneerd om sneller te stijgen dan traditionele obligaties, en vice versa. Dat kan nulcouponobligaties, met name staatsobligaties met nulcoupon, een effectieve afdekking voor aandelenportefeuilles maken.

    Waarom hebben nulcouponobligaties een andere YTM dan een conventionele obligatie?

    Conventionele obligaties betalen regelmatig rentebetalingen, coupons genaamd, vaak halfjaarlijks of jaarlijks. Deze couponbetalingen moeten in theorie worden herbelegd wanneer ze worden betaald, maar omdat de rentetarieven kunnen veranderen gedurende de looptijd van een obligatie, bestaat er een herbeleggingsrisico. Aangezien een nulcouponobligatie dit risico niet heeft, zal de YTM dienovereenkomstig verschillen.

    Wat is opbrengst aan volwassenheid?

    YTM is het totale rendement dat een obligatiebelegger verwacht als het wordt aangehouden tot het einde van de looptijd. Het is in feite het interne rendement (IRR) van een obligatie.

     

    Wat is de formule voor het rendement tot de vervaldatum van een couponobligatie?

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Stylishweb
    • Website

    Related Posts

    Hoe gaat een ontslag in zijn werking bij een burn-out?

    January 22, 2023

    6 Europese landen met vrijwel gratis collegegeld

    December 16, 2021

    Een boetevrije manier om 529 geld terug te krijgen

    October 12, 2021
    Topberichten

    Abonneren op updates

    Op www.philippelange.be vind je de laatste reviews over Finance, Counselor & About your banking, Financial planning.

    Topinzichten

    Gebruikmaken van software debiteurenbeheer of niet?

    February 22, 2023

    Hier vind je de beste creditcards

    February 12, 2023

    Wat behoort er tot het takenpakket van een calculator?

    January 24, 2023
    Archieven
    • February 2023
    • January 2023
    • March 2022
    • February 2022
    • January 2022
    • December 2021
    • November 2021
    • October 2021
    Over ons
    Over ons

    Onze inkomens zijn als onze schoenen; als ze te klein zijn, gaan ze ons vergalmen en knijpen; maar als ze te groot zijn, doen ze ons struikelen en struikelen.

    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2022 Philippelange.be Alle rechten voorbehouden.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.